Spring naar content

Henk Scholman

Al bijna 40 jaar leermeester

Henk Scholman is al bijna 40 jaar een zogenoemde leermeester van de afdeling Toelevering Bouw. Iets dat hij naast zijn werk als chef werkplaats doet. Hij maakt schoolgaande jongeren graag wegwijs in het vak: “Want in de praktijk leer je nu eenmaal het beste.” Hij blikt terug op heel wat jaren leermeesterschap en vertelt over hoe dit leertraject precies in zijn werk gaat.

We beginnen bij het begin. Want hoe word je eigenlijk leermeester? Henk legt uit: “Daar volg je een cursus voor, die elk jaar wordt herhaald. Zo blijf je bij de tijd. Het leuke is dat er ook contact is met andere leermeesters, daar leer je ook van. Daarnaast wordt er aandacht gegeven aan het puberbrein, hoe werkt dat eigenlijk? Op welke manier kun je daar het beste mee omgaan? Want het brein is pas rond je 25e volgroeid. Dat vind ik – met drie opgroeiende jongens thuis- persoonlijk ook interessant.”


Vroeger en nu

Natuurlijk is er in al die jaren veel veranderd. Henk: “Tegenwoordig gaat alles digitaal. We appen en we mailen. Maar er is ook nog een ouderwetse ‘map’ waarin de jongeren werktekeningen moeten maken. Die nemen we 1x per week door. Ik geef dan ook opdrachten voor nieuw tekenwerk. Ook staan er andere opdrachten in.” Henk lacht: “Maar ik merk dat dit soort dingen vroeger strakker geregeld waren. Soms moet ik de leerlingen erop wijzen dat de verantwoordelijkheid toch echt bij henzelf ligt.”


Betrokkenheid & binding

ADS Groep vraagt altijd leerjongeren bij het Bouwinstituut Bouwmensen. Henk: “Het is mooi om ze die praktijkervaring mee te kunnen geven, om ze het vak te leren. Het betreft vaak leerlingen van de opleidingen machinaal houtbewerker, montagemedewerker en elementenbouwer die vier dagen in de week werken en een dag in de week naar school gaan.” Hij vervolgt: “Zo ben ik vroeger zelf ook begonnen. In die zin is er niet veel veranderd.” Henk doet zijn best om de leerlingen zoveel mogelijk bij het reilen en zeilen binnen ADS Groep te betrekken. “Want de meesten lopen hier toch zo’n drie á vier jaar. Ik vind het belangrijk om ze ook een stukje binding met een organisatie mee te geven. Dus ze maken echt deel uit van ons team. Is er een feestje? Of drinken we op vrijdagmiddag een biertje met elkaar? Ook dan zijn ze van harte welkom.”

Ontwikkeling op de werkvloer
Maar er is ook aandacht voor een stuk kennisoverdracht, want daar komen ze tenslotte voor. Henk: “We nemen ze mee in alle aspecten die bij het werkproces komen kijken. Dus ook de werkvoorbereiding maakt daar deel van uit. Het gaat er mij om dat ze snappen waarom iets op welke manier gemaakt wordt. Dat daar ook over nagedacht wordt. En ik laat ze zien hoe de elementen uiteindelijk op transport gaan, het logistieke gebeuren.” Verder kijkt Henk ook gericht op welke werkplek hij een leerling plaatst. “Dus bij welke voorman komt hij het beste tot zijn recht? Welke voorman kan hem het beste begeleiden?” Maar dat is nog niet alles. Henk vervolgt: “Daar komt ook nog een stukje materialen- en gereedschapskennis bij. We hebben in de werkplaats diverse soorten plaatmateriaal zoals gips- en multiplexplaten. Het is voor hen ook belangrijk om te weten met welke materialen er gewerkt wordt.” We spreken trouwens vooral over de ‘mannelijke’ persoonsnaam. Is er in al die jaren nooit een meisje over de werkvloer geweest? “Dat klopt inderdaad, het zijn allemaal jongens. Alhoewel een meisje ook leuk zou zijn, het vak heeft zoveel moois te bieden.”


Effectief leermeesterschap

Kortom: Henk steekt behoorlijk wat energie in zijn ‘nevenfunctie’. Maar dat werpt ook zijn vruchten af. Een mooie spreekwoordelijke kers op de taart is zijn collega, Herman Harbers, die ook meer dan 30 jaar bij ADS Groep werkt. “Hij was destijds mijn leerling en groeide uit tot medewerker. Dat zijn leuke dingen. Maar ik krijg ook te horen dat we als een goede werkgever worden gezien. Leerlingen voelen zich geaccepteerd binnen het team. Dat komt ook omdat ze de vrijheid krijgen om de dingen te doen.” Of…komt dat door het begrip van Henk? Hij grapt: “Ik heb zelf ook jongens in die leeftijd gehad, dus ik begrijp het heel goed wanneer ze soms op maandagochtend iets later komen.”