Spring naar content

Medewerkers van het eerste uur

Voorlopig nog niet op hoes an

Zijn echte naam Simeon zegt de meeste collega’s binnen ADS Groep waarschijnlijk niets, maar zijn bijnaam – Sampie – is bij iedereen bekend. De uit Curaçao afkomstige Sampie Laaf (61) leerde Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw kennen in 1985 en maakte vier jaar later de overstap naar Nederland. “Bij elke stap die ik zet, heb ik mijn gezin voor ogen. Familie is en blijft je fundament; misschien dat het daarom zo goed klikt met ADS Groep.”

Familie is en blijft je fundament; misschien dat het daarom zo goed klikt met ADS Groep

In 1985 wandelde Sampie Laaf het terrein op van een waterzuiveringsinstallatie op Curaçao, waar op dat moment ook Alex aan de Stegge aanwezig was. “Er was extra mankracht nodig en mijn broer vroeg mij te helpen”, herinnert Sampie zich. “Mijn instelling was altijd ’kom op, aanpakken’. Blijkbaar viel dat op, want Alex zei tegen mijn broer: “Laat die Sampie maar vaker komen.”

Zijn opleiding elektrotechniek sloot niet naadloos aan op het werk bij de waterzuivering, maar dat zat Sampie nooit in de weg. “Mijn moeder zei altijd dat ik trots moest zijn op mijn handen”, vertelt hij. “Daarmee kan ik alles maken. Dus wat er ook moest gebeuren, ik regelde het wel. Als de positieve wil er is, komt de rest vanzelf, maar het blijft mooi dat ik die kans ook heb gekregen.”

 

Op naar Nederland
In 1982 kwam Sampie al eens naar Nederland om bij een ander bedrijf in de technische dienst te werken, maar de crisisjaren dwongen hem terug naar de Antillen. Daar kwam hij opnieuw in contact met Aan de Stegge. “Met Hans dit keer”, geeft Sampie aan. “Ook tussen ons klikte het gelijk en we hadden regelmatig een grapje of een open, eerlijk gesprek met elkaar. Vanuit die relatie durfde ik Hans te vragen of ik in Nederland kon komen werken. In 1988 hakten we de knoop door en op 2 februari 1989 stapten mijn gezin en ik op het vliegtuig met eindbestemming Nederland – of beter gezegd: eindbestemming Goor.”

Na een rondleiding vond Sampie zijn plek in de werkplaats, waar hij begon als machineman. “Iedereen was heel behulpzaam”, weet hij nog. “Maar aan één ding moest ik wel wennen: het plat proaten.” Hij begint te lachen. “Dan zei een collega dat ik de mooiste bo'omop moest legg'n of ging er ineens iemand op hoes an. Nu zijn dat allemaal goede moaten en spreek ik een aardig woordje mee, maar dat heeft wel even tijd gekost.”

Vliegende keep
Anno 2022 heeft Sampie alle hoeken, gaten en functies van de werkplaats wel gezien. Na een paar jaar als machineman en constructiebankwerker, volgde zijn rol als magazijnman die alles verzend-gereed maakte volgens planning. De verhuizing naar een nieuw pand bracht ook de nieuwe functie als voorman distributie mee en later verzorgde Sampie nog de voormontages (prefab). “En tussendoor was ik ook nog vliegende keep voor de Antillen”, stelt hij. “In 1990 ondersteunde ik het team bij de waterzuivering in Sint Maarten, in ’98 vloog ik naar Curaçao voor werk aan de waterzuiveringsfabriek in Klein Kwartier en in 2012 hielp ik een half jaar mee op Bonaire.”

Het leukst vindt hij zijn huidige rol als servicemonteur Water bij ADS Groep. “‘Jouw lach is jouw wapen’, speechte Hans tijdens mijn 25-jarig jubileum”, vertelt Sampie. “Zo ben ik ook in mijn werk als servicemonteur. Wij komen bij opdrachtgevers om puntjes op de i te zetten en de klanttevredenheid zo hoog mogelijk te houden. Vaak hoor ik dat terug: ‘Sampie, wat mooi dat je er bent. Mijn dag fleurt ervan op.’ Leuker werk is er toch eigenlijk niet?”


Familiegevoel
Dat hij nog steeds met zoveel plezier naar het werk gaat, heeft volgens Sampie alles te maken met die variatie in het werk, maar ook met de goede sfeer binnen het bedrijf. “En met dat familiegevoel”, benadrukt hij. “Dat begon al met Hans, die mij regelmatig gekscherend zijn tweelingbroer noemde. Maar ik moet ook denken aan Leida – de vrouw van oprichter H.J. aan de Stegge – die mij ooit bij zich riep. Mijn gezin en ik woonden destijds in het huis naast de werkplaats en ze had gehoord over onze pasgeboren baby. ‘Ik heb nog een mooie schommelstoel’, zei ze en die kreeg ik zo mee.” Hoewel de familie Laaf inmiddels is verhuisd, is de stoel er nog steeds. “Daarin zit ik nu weer met mijn kleinkinderen. Prachtig toch?”

Dat Sampie juist het familiegevoel benoemt, is niet gek. “Bij elke stap die ik zet, heb ik mijn gezin voor ogen. Dat verklaart ook onze stap naar Nederland, waar een vaste baan, een mooi pensioen en een goede toekomst in het vooruitzicht lag. En daarom nu de stap om hier te blijven: dit is het thuis van mijn kinderen geworden en hier wonen onze kleinkinderen. Familie is en blijft je fundament; misschien dat het daarom zo goed klikt met ADS Groep.”


‘Die zien we nooit meer terug’
Dat die eerste kennismaking in ‘85 het begin was van een levenslange loopbaan, had Sampie toen nog niet in de gaten. “En de familie Aan de Stegge trouwens ook niet”, lacht hij. “Ik werkte er net toen ik zei dat ik de volgende dag niet zou komen, omdat mijn vrouw hoogzwanger was. Ik zag ze denken: ‘die zien we nooit meer terug.’ Maar kijk eens aan, we zijn al 37 jaar verder! En voorlopig ga ik nog niet op hoes an.

'Al 36 jaar met plezier naar mijn werk'

Aan het begin van hun loopbaan stapten Herman Harbers, Gerrit Koppelman, Arjan Meulenkolk en Patric Haverkate binnen bij Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw. Na al die jaren trouwe dienst, de overgang naar ADS Groep en ASVB, gaan ze nog elke dag met plezier naar het werk. Hoe dat kan? “Geen dag is hier hetzelfde en ik durf zonder twijfel te zeggen: het gras is nergens groener.”

In 1986 begon Herman Harbers (55) op 18-jarige leeftijd zijn werk als leerling-timmerman bij Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw. “Via school werd je destijds naar verschillende bedrijven gestuurd”, vertelt hij. “Zo kwam ook Aan de Stegge op mijn pad en begon ik op de bouw voor mijn eerste echte werkgever. Ik vond het mooi om van begin tot eind – van fundering tot dak – als hecht team aan een project te werken.”

Ook Arjan Meulenkolk (45) leerde Aan de Stegge kennen via school. Hij startte in 1994 vanuit een samenwerkingsverband en kwam een jaar later in vaste dienst als metselaar in de woningbouw. “Op school leerden we alles van papier”, herinnert hij zich. “En op papier kan alles. Maar toen ik het ineens daadwerkelijk meemaakte, bleek de praktijk soms heel anders. Het was de eerste keer dat ik zelf verantwoordelijk was voor een idee of oplossing. Het allermeeste heb ik daar geleerd.”

Foto Herman Harbers2

Herman Harbers

Foto Patric Haverkate

Patric Haverkate

Foto-Arjan-Meulenkolk-2

Arjan Meulenkolk

Foto Gerrit Koppelman

Gerrit Koppelman

De voetbal-wedstrijden tussen de afdelingen bouw en werktuigbouw zijn nog steeds legendarisch!

Vrijheid en vertrouwen
Die vrijheid om zelf te ontdekken, denken en doen is typerend voor ADS Groep, vindt Gerrit Koppelman (52). Na zijn studie HTS Algemene Werktuigbouwkunde startte hij er in 1993 als CAD-tekenaar. Vanuit liefde voor de praktijk maakte hij al snel de overstap naar werkvoorbereider. “Toen Aan de Stegge in de jaren ’90 sterk groeide en de projecten omvangrijker werden, werd ik door mijn bedrijfsleider gevraagd te ondersteunen als projectleider. Ik weet nog goed hoe ik daar als jonkie in stuiterde. Je werd losgelaten, zo voelde dat. Natuurlijk keken ze wel over je schouder mee, maar die vrijheid heb ik altijd als heel positief ervaren. En die is er nu nog steeds.”

Dat beaamt Patric Haverkate (48) die in 2003 als werktuigbouwkundig calculator binnenkwam. “Ik ben snel doorgestroomd binnen ADS”, geeft hij aan. “Of misschien is meegestroomd wel een beter woord. Er kwamen steeds nieuwe kansen op mijn pad waarbij ik dacht: ‘kan ik dat?’ Vrijheid en vertrouwen zorgden ervoor dat mijn antwoord altijd was: ‘Ik probeer het gewoon.’ Daardoor heb ik in de afgelopen 19 jaar bijna alle facetten van het bedrijf gezien, zowel aan de water- als aan de bouwkant.”

 

Beslissing durven nemen
De ‘ik-probeer-het-gewoon-mindset’ bracht Patric van werktuigbouwkundig calculator naar werkvoorbereider en van daaruit naar projectleider. Daarna maakte hij de stap terug naar kantoor als hoofd calculatie en inmiddels is hij hoofd verwerving op de afdeling Water en Toelevering Water. De nieuwe lichting binnen zijn afdeling laat hij ook bewust dingen zelf doen. “Want – goed of fout – de grootste les is dat je een beslissing durft te nemen”, legt hij uit. “Dat die cultuur er is, vind ik heel waardevol.”

Herman en Arjan zijn inmiddels allebei Timmerman I; Herman in de werkplaats en Arjan in de utiliteitsbouw. Daar zijn ze helemaal op hun plek. “En als we behoefte hebben aan extra kennis of een aanvullend certificaat – zoals een heftruck- of hoogwerker-certificaat – zorgt ADS voor de cursussen die daarbij horen”, vertelt Herman. Daar is Arjan het mee eens: “Je krijgt wat je nodig hebt om je werk goed te doen. Dat is super. En als ik vind dat er iets anders moet of nodig is, geef ik dat aan.”

“Eigenlijk hebben we het hier heel goed voor elkaar”, vult Gerrit aan, die inmiddels projectleider Water is. “Dat zie je bijvoorbeeld aan collega’s die er ooit voor kozen weg te gaan bij ADS Groep; een heel aantal is inmiddels weer terug op het nest. Ik begrijp dat wel. We hebben nu werkprocessen die structuur bieden, veel openheid en vertrouwen in elkaar en uiteenlopende projecten waarvoor we mooie dingen maken. Geen dag is hier hetzelfde en ik durf zonder twijfel te zeggen: het gras is nergens groener.”

 

Foto Patric Haverkate jonge jaren2

Trots
Sinds 2015 – met de komst van algemeen directeur Michel Dijk en de ombouw naar de business units Bouw en Water – heeft ADS Groep ook een gerichtere blik op de toekomst, vindt Patric. “We kijken sterker vooruit en weten waaraan we moeten bouwen om onze continuïteit te waarborgen. Daarmee voel ik ook de oude cultuur uit de begintijd weer sterker terugkomen: openheid, wíllen samenwerken, aandacht voor elkaar en plezier in het werk.”

Die menselijke component is volgens Patric sowieso belangrijk binnen ADS Groep. “Dat verwacht niet iedereen in een bouwbedrijf of mannenwereld. Natuurlijk wordt hier hard gewerkt – helm op en schouders eronder – maar we kennen ook elkaars verhaal. Collega’s weten hoe het met mijn kinderen gaat of dat ik thuis iets ga verbouwen. Op vrijdagmiddag drinken we na het werk een biertje met elkaar en er zijn teamuitjes en bedrijfsfeesten. Daardoor leer je elkaar beter kennen en is er meer begrip onderling.” Het helpt ook echt om het werk beter uit te voeren, stelt hij. “Omdat je voelt dat je met elke vraag bij elkaar terecht kunt. Als ik ergens trots op ben, is het dat: de relaties die ik heb opgebouwd, zowel binnen het bedrijf als met opdrachtgevers en concullega’s. Dat maakt ADS tot wat het is.”

Ook de hoge kwaliteit is iets dat zorgt voor trots. “Wij maken echt mooie producten”, vindt Herman. “Op een breed gebied: prefab rvs-constructies, leidingwerk, complete wand-elementen en noem maar op. Ik vind het altijd mooi als zoiets de werkplaats verlaat en we weer mogen starten met de volgende uitdaging.”


Schouder aan schouder
Een gezamenlijk hoogtepunt in die afgelopen decennia? “De bouwvakfeestjes!”, roepen ze bijna in koor. “De voetbalwedstrijden tussen de afdelingen bouw en werktuigbouw zijn nog steeds legendarisch”, lacht Arjan. “En het maakte niet uit wie er won. Na afloop dronk je schouder aan schouder een biertje.” Herman knikt en benadrukt: “Die sfeer – dat het belangrijk is om hard te werken, maar ook lol met elkaar te maken – zorgt ervoor dat ik al 36 jaar met plezier naar mijn werk ga.”

Gerrit, die de 29 jaar bij ADS Groep aantikt, denkt nog wel eens terug aan zijn sollicitatie. “Ik stond met een andere jongen te wachten bij de receptie; twee broekies die allebei kwamen voor hun eerste baan. Ook hij werkt hier nu nog steeds en hetzelfde geldt trouwens voor de receptioniste van toen. Dat is toch prachtig mooi? Eigenlijk ben ik grootgebracht bij Aan de Stegge en ik ben hartstikke dankbaar dat het zo gelopen is. Collega Frans Tomassen stopte hier vorig jaar pas op 70-jarige leeftijd. Als ik zo oud mag worden, zie ik mezelf dat ook zo doen.”