Spring naar content

Over het verleden, heden en de toekomst

Terugblik jubileum
3-daagse

In 1947 was de tweede wereldoorlog nog maar net voorbij en moest er vreselijk veel her-opgebouwd worden. Zowel letterlijk, als in ‘gebouwen’,  als ook figuurlijk, in ‘structuren’. Een enerverende tijd met veel spannende vraagstukken die bouwen aan de toekomst tot een uitdaging maakten. Het was het jaar waarin H.J aan de Stegge zijn aannemingsbedrijf begon in Goor. In de 75 jaar dat het bedrijf uitgroeide tot een groot toonaangevend bedrijf op gebied van Bouw en Water veranderde er heel veel in de wereld, maar de uitdagingen zijn er niet minder om. Daarom werd tijdens het feestelijk jubileum op 9 juni 2022 vooruitgekeken naar de komende jaren en de vraagstukken die de mensheid op dit moment voor zich heeft liggen.

De sprekers

Jan Willem van de Groep

Jan Willem van de Groep

Inspirator, innovator en entrepreneur

Lieke Lamb

Lieke Lamb

Trendwatcher

Bart Götte

Bart Götte

Business futurist

Maurice Beijk

Maurice Beijk

Rentmeester2050

Terwijl de lucht grootst opklaarde en de zon doorbrak, trapte Michel Dijk de middag af met een korte terugblik op de historie van het bedrijf waarbij de kracht van het familiebedrijf over generaties heen de kern was. Waarna zijn blik algauw naar voren ging en hij de diverse kansen maar ook  uitdagingen waarmee de wereld momenteel worstelt, benoemde. Met de oorlog- en klimaatproblematiek, is dé uitdaging van dit moment eigenlijk in één term samen te vatten: tekort. Een tekort aan grondstoffen, een tekort aan duurzaamheid en circulariteit en een tekort aan personeel. De oplossingsrichtingen waren er gelukkig veel meer dan één.

Futurist Bart Götte nam het publiek in een prikkelend uur mee langs alle arbeidsmarktvraagstukken waarbij hij aan de hand van het begrip  ‘VUCAT’ (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) uitleg gaf over de situatie waarin we ons bevinden. Namelijk een van grote onzekerheid en complexheid. Een uitleg over de generaties van Boomer tot X,Y en Z en het veranderde speelveld van de huidige economie. Hoe haal je de nieuwe generatie binnen, maar jaag je niet gelijk de zittende generatie weg. Vernieuwen was zijn devies. Je bedrijfsstructuur aanpassen. Anders blijf je straks echt zonder personeel achter.

Innovatie- en TrendStrateeg Lieke Lamb herkende het ‘Libelle-dilemma’ zoals zij het noemde. De jongere lezers tegemoet komen zonder de trouwe abonnees zich verdrongen te laten voelen. Als mogelijkheid sprak zij over een aparte ‘startup’ opzetten onder de vlag van de moederorganisatie maar met een eigen cultuur en identiteit. Tegelijk wijzend op het feit dat ‘oud’ en ‘jong’ in denken en gedrag niet altijd iets met leeftijd heeft te maken. Ook toonde ze een quote van Elon Musk die ‘population collapse’ als grootste bedreiging ziet voor de wereld. Iets wat in raar contrast staat  met de druk die er momenteel op de aarde ligt door zaken als overbevolking en overconsumptie.

Lieke liet zien dat er bij innovatie een belangrijk onderscheid is tussen concept en verschijningsvorm en hoe belangrijk relevantie is als je bezig gaat met data, AI, digital twin, blockchains, metaverse, robots en nieuwe technologieën. Daar zit ook een deel van de zoektocht naar nieuwe oplossingen wat betreft het gebruik van data (een Lego app is knap, maar is het wat men wil) en het zoeken naar nieuwe bouwstoffen (wat is haalbaar als businessmodel en wat niet). Zeewier, zwamvlokken (Mycelium), bioplastic uit afvalwater en zelfherstellend beton. Allemaal hebben ze potentie, maar ook allemaal hun eigen beperkingen. Veel ‘Ja maars’ die onderzocht moeten.

Waar Lieke sprak over de SDG’s, bracht Maurice Beijk ze in praktijk. Gekleed in een SDG-proof pak en biodegradable schoenen, vertelde hij in de subsessie ‘Met boerenverstand op weg naar een volhoudbare toekomst’ voluit over zijn woning en hoe hij daar met hergebruik van bouwmateriaal en logisch nadenken aan het werk ging om zo circulair, biobased en energiezuinig te zijn. Hij vertelde hoe hij het eens was met Daan Roosegaarde en ‘ja-maar’- zeggers juist als verstorend zag. Hij liet volop voorbeelden zien van andere projecten en verwees meermaals naar de natuur en hoe ‘mimicri’ een inspiratie voor hem was. Ook Jan Willem van de Groep liet tijdens zijn subsessie ‘Carbon based design, de kunst om van richting te veranderen’ meerdere mooie voorbeelden zien van hoe het anders kan en hoe het eigenlijk anders móet. En hoe daar op meerdere niveaus naar moet worden gekeken. Van bepaalde regelgeving bij grote concerns zoals Shell tot aan zelf radicale keuzes durven maken.

Tijdens de afsluitende paneldiscussie mochten Michel, Maurice, Jan-Willem, alsook Wim van Vilsteren en Mark van Westerlaak reageren op de verschillende stellingen die dagvoorzitter Lieke hen voorlegde. Ook het publiek werd er volop bij betrokken. Lieke’s voorstel voor een verplichte grondstoffenbank werd positief ontvangen en verrassend genoeg zorgde zelfs de stelling over CO2-heffing niet voor unanieme verontwaardiging maar voor veel begrip uit de zaal. Dat mag dan ook wel als samenvatting van de dag gelden, dat het besef dat er dingen anders moeten, beter moeten, meer circulair, biobased- om zo de energietransitie en klimaatproblematiek het hoofd te bieden- er absoluut was.

Tekort kan worden omgevormd naar duurzame overvloed, mits we het juist aanpakken. Pink Lemon, die het hele event tot in de puntjes had verzorgd, vergat ook de inwendige mens niet en onder het genot van een drankje en heerlijke gerechten werd er uitgebreid nagepraat en nagenoten.