Spring naar content

Van stagiair naar vaste medewerker

'Dondersmooi om nu zelf stagiairs te zien groeien'

 

Arjan Mombarg en Tim Bekke

Wie zijn stage weet om te zetten in een langdurig vast dienstverband, is overduidelijk een match met zijn of haar werkgever. In het geval van ADS Groep, is dat het verhaal van Peter Spijkerbosch (41), Arjan Mombarg (36), Robin Dreteler (28) en Tim Bekke (26). “De kansen liggen hier; ik hoef ze alleen maar zelf te pakken.”

De mooie werken in de buurt spraken mij aan en ook de sfeer die past binnen een familiebedrijf

Vanuit de mts bouwkunde werd Peter Spijkerbosch in 1999 door een leraar gekoppeld aan ADS Groep, toen nog Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw. “Dat was het jaar dat we pendelden tussen het oude en nieuwe kantoor en ons zorgen maakten over de millennium bug”, lacht hij. “Maar zeker ook het jaar dat ik ontdekte dat Aan de Stegge een interessante werkgever was die volop kansen bood om door te groeien.” Na zijn mts stroomde Peter door naar het hbo en tegen het einde van die studie besloot hij Aan de Stegge opnieuw aan te schrijven. “Op maandag studeerde ik af en op dinsdag kon ik hier aan de slag als junior werkvoorbereider. Dat is alweer 17,5 jaar geleden.”

 

Iets voor elkaar over
In de zomer van 2004 startte Arjan Mombarg zijn stage als assistent uitvoerder. “Tien weken lang op het fietsje naar de bouwplaats van het gemeentehuis in Goor”, vertelt hij. “Ideaal vond ik dat. De mooie werken in de buurt spraken mij aan en ook de sfeer die past binnen een familiebedrijf. Als stagiair merkte ik al dat collega’s binnen Aan de Stegge iets voor elkaar overhadden.” Zijn tweede stage voltooide hij buiten Aan de Stegge, maar voor zijn laatste kwam hij terug. “Dit keer om mee te werken aan het gemeentehuis in Rijssen. Na mijn studie kreeg ik de kans om te blijven als junior werkvoorbereider op kantoor. En daar zit ik nu – 16 jaar later – nog steeds: inmiddels als senior werkvoorbereider, maar met net zoveel plezier als toen.”

 

Onderdeel van het team
Robin Dreteler studeerde hbo civiele techniek en versterkte het team van ADS Groep in 2013. “Hoewel ik stagiair was, werd ik direct onderdeel gemaakt van het projectteam”, geeft hij aan. “En met mijn input werd ook echt iets gedaan.” Robin verlengde zijn stage met vakantiewerk en vertrok daarna naar het Waterschap om af te studeren. “Maar het contact met ADS Groep bleef; regelmatig dronk ik een kop koffie in Goor.” De mooie multidisciplinaire werken in bouw en werktuigbouw in combinatie met de fijne sfeer, zorgden ervoor dat Robin zijn kansen in 2015 polste bij ADS Groep. En met succes: “Ik moest een dag vrij nemen om mijn diploma op te halen.”

 

Vrijheid en vertrouwen
Het verhaal van Tim Bekke is nog relatief jong: hij koos vanuit hbo bedrijfskunde voor een afstudeerstage bij ADS Groep. “Van daaruit kreeg ik in 2020 een functie als trainee aangeboden en sinds begin dit jaar ben ik in vaste dienst als werkvoorbereider”, benoemt hij. Hoewel Tim aan het begin van zijn loopbaan staat, heeft hij een duidelijke indruk over het werken binnen ADS Groep. “De vrijheid die je hier krijgt en het vertrouwen dat daarbij hoort, komen het werkplezier en de kwaliteit ten goede”, licht hij toe. “We doen het hier met elkaar, steken onze handen voor elkaar in het vuur en zorgen samen voor resultaat. Daarnaast zijn er goede doorstroommogelijkheden. Er is mij bijvoorbeeld nu al een aanvullende opleiding aangeboden. De kansen liggen hier; ik hoef ze alleen maar zelf te pakken.”

 

Loopbaanontwikkeling
Dat die kansen er zijn klopt als een bus, vindt ook Robin die inmiddels projectleider is. “Ik geef niets om een functietitel, maar wel om de verantwoordelijkheid die je daarmee wordt toevertrouwd”, deelt hij. “Dat gold overigens al vanaf de stagetijd: heb je een goed idee? Laat maar zien. Wil je een training volgen? Ga het maar doen. Denk je dat iets beter kan? Kom maar op. Zo moedigt ADS Groep je steeds aan het beste in jezelf naar boven te halen. Vanuit de opleiding dacht ik al redelijk wat te kunnen, maar uiteindelijk zorgde die aanpak voor de waardevolle praktijkkennis.”

Die mening deelt Peter, sinds 2013 projectleider, die voor ADS Groep onder meer gemeentehuizen, schouwburgen, bioscopen, appartementencomplexen, drinkwaterstations, afvalwaterprojecten, parkeergarages en defensiekantoren realiseerde. “En inhoudelijk is het werk – ongeacht je functie of het project waaraan je werkt – heel breed”, stelt hij. “Je wordt niet ingekaderd en vult je rol naar eigen inzicht in. Ook dat helpt enorm om jezelf binnen een organisatie te ontwikkelen.”

Peter Spijkerbosch

Peter Spijkerbosch

Robin Dreteler-LR-6_Vierkant

Robin Dreteler

Familiegevoel
Bij een werkgever blijven hangen na een stage is één ding, maar ergens langdurig blijven zegt meer.  “Dan kom je toch weer bij dat familiegevoel”, zegt Arjan. “Binnen ADS is niemand een nummer. En dat familiegevoel wordt versterkt omdat we als collega’s ook de nodige privé-zaken delen. Daarnaast organiseren we regelmatig leuke dingen buiten werktijd. Dat vind ik enorm belangrijk.” Arjan verwijst naar de huidige marktdynamiek van sterk oplopende prijzen en levertijden. “Iedere partij in onze branche loopt daar nu tegenaan, maar onze sterke band geeft ons een voordeel. Complexiteit of niet, we zetten samen de schouders eronder en zorgen er gewoon voor dat er mooie werken worden opgeleverd. Daarom ben ik trots dat we ons 75-jarig bestaan mogen vieren: we varen op de kennis, ervaring en geschiedenis die we met elkaar hebben. Dat bouw je niet in een jaar op.”

“En dan zijn er nog de hele mooie, diverse werken die we maken”, vult Tim aan. “Want ook dat is een pré.” Zelf heeft hij zijn rol als werkvoorbereider tijdelijk verruild om als assistent uitvoerder te ondersteunen bij de bouw van De Cascade. “Om zo’n project in goede banen te leiden, is iedere dag weer een uitdaging, maar wel ontzettend interessant om te doen. Ik werk al vanaf mijn tienerjaren in de bouw, maar leer nog elke dag bij.”

 

Huidige stagiairs
Peter, Arjan, Robin en Tim zitten dus helemaal op hun plek binnen ADS Groep, maar hoe zit dat eigenlijk met de nieuwe lichting stagiairs? “Die begeleiden wij nu zelf”, vertelt Peter. “Op een manier die past bij ADS Groep. In mijn tijd als stagiair vond ik het bijvoorbeeld hartstikke leuk om mee naar buiten te gaan. Dat zeg ik nu tegen de nieuwe stagiairs: ga maar eens snuffelen op de bouw. Daar leer je heel veel van. En ook voor hen geldt nog steeds: je mag en kan hier heel veel, maar je moet wel zelf de kansen aangrijpen.”

Robin begrijpt wel dat stagiairs nog steeds kiezen voor ADS Groep. “We hebben superveel kennis aan boord en zijn een partij die een project zelf kunnen engineeren én in de praktijk tot leven kunnen brengen. Daarnaast zijn onze projecten enorm veelzijdig, dus als je affiniteit hebt met de bouw- of waterwereld is dit een top-stageplek. Ik begeleid jongeren van hogeschool Saxion en vind het dondersmooi om nu zelf stagiairs te zien groeien.” Wel heeft hij een advies voor de nieuwe generatie: “Blijf met je boerenverstand nadenken en ga gewoon aan de gang”, benadrukt hij. “Dan zul je ontdekken hoe leuk het is om met je voeten in de klei te staan en zelf logische beslissingen te nemen. Zo ging het bij mij ook: maak maar een schets. Al was die in eerste instantie niet realistisch, het inspireerde altijd tot meer. Als je nooit een streep op papier durft te zetten, gebeurt er ook niets.”